Ahoj,

rád bych se v tomto příspěvku vrátil k Fóru mládeže, kterého jsem měl tu čest se (nejen) účastnit 11. - 13. dubna 2008 v Brně na Petrinu.

Co to tedy Fórum mládeže vlastně je?

Fórum mládeže je každoroční akce pořádaná Diecézním centrem mládeže o víkendu v jarním období. Zpravidla se jej účastní i otec biskup Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, letos jej však kvůli jeho nemoci plně zastoupil generální vikář Mons. Jiří Mikulášek. Jedná se o setkání mladých zástupců jednotlivých farností diecéze, které na Fórum mládeže vysílají jejich faráři, a zároveň je setkání určeno i pro frekventanty a absolventy kurzu animátorů na Diecézním centru života mládeže Mamre v Osové Bítýšce. Je to tedy především příležitost ke vzájemnému předávání zkušeností, námětů na činnost a vůbec všelisjakému obohacení po všech stránkách. Na Fóru si každý účastník také každý rok najde nové přátele, zejména z činnosti ve skupinkách. Několikrát za víkend se totiž sejdou skupinky, ve kterých účastníci diskutují a vypracovávají odpovědi na otázky k určitému tématu. Letošním tématem bylo Svědectví křesťana v dnešním světě, aneb motto ... a budete mi svědky. Skupinky se letos jmenovaly podle míst konání Světových dnů mládeže, které jsou také událostmi, při kterých mladí svědčí městu a světu a získávají odhodlání svědčit i ve svojí vlasti.

Jaké pro mě Fórum bylo a co mi dalo?

Fórum mládeže bylo pro mě jako každý rok především zastavením se v tom shonu každodenního života (letos umocněného shonem okolo přípravy brigády v Opatově). Člověk zde může plně věnovat celý čas Bohu, sobě a svým přátelům. Málokdy jindy během roku si najdu tolik času, abych uvažoval o svém životě, o Bohu, abych si povídal s přáteli, se kterými se třeba vidím jen jednou za rok. Fórum mládeže je tak pro mě obrovskou studnicí, ze které můžu čerpat spoustu energie a nadšení, odhodlání a síly, víry a naděje, lásky a radosti. Po skončení Fóra mládeže se ve mně rozprostírá klid a pokoj, důvěra, že Pán vše moudře řídí a celý nadcházející rok vše dobře dopadne. 

Letos jsem navíc mohl prožít Fórum mládeže opět s Amálkou v roli moderátorů a jsem za to také hafo vděčný. Bylo to úplně jiné moderování než u Diecézka, takové klidnější, svobodnější i veselejší, to zvláště, když jsem plácl nějakou kravinu, jakože řeholníci tu už mezi námi dlouho nebudou a tak. Vzpomínám na moderování i celé Fórum rád, s radostí a vděčností, a přeju vám všem, abyste mohli i vy zakoušet příští rok krásu tohoto setkání s Bohem, s přáteli a se sebu samým na Fóru mládeže 2009.