Je o mně známo, že jsem v mnohém nezkrotný optimista, mám spoustu snů, představ a idejí, o kterých věřím, že jednou dojdou naplnění.

Když jsem byl malý kluk, dítě školou povinné a přicházely první léta, kdy jsem se musel něco naučit, snil jsem o tom, že budu mít nějaký přístroj, který si zapamatuje, co je napsané v sešitě a bude ty informace ukládat a třídit a já tam všechno hned najdu. A dnes? Dnes žijeme v době počítačů a scannerů a přijde nám to úplně normální:-)

Pak jsem taky snil o tom, že na Bigy bude tolik ministrantů a scholy, že se do presbytáře nevejdem. A dnes? To, že se nevejde schola s Bigystranty do presbytáře je jeden z "věčných" problémů liturgie na gymnáziu. Nebo jsem snil o tom, že vedoucí, co jezdí a budou jezdit do Opatova na tábory budou mít živé společenství, ve kterém se budou duchovně rozvíjet a vzdělávat pro svou činnost a zažívat všelijaké srandy. A dnes? Stačí se podívat na signaly.cz/bobanci. A taky jsem snil, že bude v Opatově vymalovaná kuchyň, mrniště a sociálky v prvním patře, snil jsem o svých studiích, snil jsem o cestování na Podkarpatskou Rus, snil jsem o spoustě věcí a Bůh - VELKORYSÝ DÁRCE - mi dopřává. Ale slíbil jsem v nadpisu, že budu mluvit o signály.cz:

Když signály.cz v Táboře změnily svůj háv a staly se komunitním webem, byl jsem nadšený, ale brzy mě začalo trošku mrzet, že většina uživatelů přicházela s postojem "tak jsem tady, bavte mě", jak byli zvyklí z jiných webů. Blog si tu založil jen málokdo, akce přidávala téměř jen redakce a tak. A já zase snil. A napravilo se to velmi brzy a dnes je tu tolik aktivních lidí, kteří přidávají svou trošku do mlýna, přidávají nové akce, zakládají diskuze a společenství, píší blogy osobní či blogy společenství, že už to nikdo nestačí sledovat. (Možná Jacques by to dokázal). Ale já snil také o tom, že každý z těch tisíců uživatelů bude o signály.cz všude mluvit a propagovat je, zvát sem své kamarády a jezdit na akce se signály.cz. Proto jsem také v březnu založil z pohnutí Ducha tuhle diskuzi.

A dnes? Právě dnes se to naplňuje:

  • vznikl propagační tým, do kterého se může přidat kdokoli, kdo se chce propagaci věnovat víc než jen ve své farnosti
  • na blogu týmu postupně naplňujeme rubriku Reklamy a dáváme tak uživatelům nástroje k tomu, aby mohli signály.cz ukazovat (třeba v mobilu) svým přátelům
  • signály.cz se propagují na spoustě akcí, studentských mší atp.
  • a konečně: je tu akce ZVEDNĚME VLNU, do které se zapojuje velmi pestrá směsice všech druhů řadových i něčím výjimečných uživatelů. 

Chci se zmínit ještě více právě o tom, čím signály.cz žijí tento a příští týden.

Jednak to jsou propagace v jednotlivých studentských městech, snažíme se zajistit větší či menší propagaci signály.cz ve všech městech, kde jsou nějaké univerzity (nepočítaje ty malinké soukromé) na zahajovacích mších svatých. Spousta z vás se tedy se signály.cz v této době bude moci potkat, nebo už v uplynulých dnech potkala. V některých městech při té příležitosti můžete rovněž poprosit o autorizaci. A všude můžete svým obětavým kamarádům-spoluuživatelům pomoci tím, že jim pomůžete rozdávat letáčky anebo (a to je obzvlášť důležité) o signály.cz mluvit se svými přáteli, kamarády a známými. Vaše osobní svědectví je tou nejlepší propagací, jakou signály.cz mohou mít.

Za druhé je to již zmíněná akce Zvedněme vlnu, která je prvním oficiálním srazem (i když trošku narychlo svolaným) pro úplně všechny uživatele signály.cz. Na programu je mimo jiné i "ukázat se" našim pastýřům a potěšit je tak, že jejich stádo oveček vytvořilo něco nádherného, co stojí za to. Mnozí biskupové jsou už se signály.cz více či méně obeznámeni, ale rádi bychom jim ukázali, že signály.cz nejsou jen virtuální chimérou, ale živým společenstvím jejich oveček. Proto, kdo máte ruce a nohy, hrrrr do Práglu 7. 10. (a můžete i zůstat na večerní vysokoškolskou mši sv.).

A za třetí se tento víkend část propagačního týmu vydává na Sjezd (nejen) evangelické mládeže do Prostějova. Všichni jsme plni očekávání, jak to dopadne, ale v tušení, že Bůh nám drží palce, se tam také všichni moc těšíme. U našich bráchů a séger z jiných církví bude propagace možná trošku náročnější, protože o signály.cz tam ještě skoro nikdo nic netuší, ale zároveň se těšíme, až budeme tady na signály.cz společně moci alespoň snižovat ty ohrady oddělující jednotlivá stáda. Stejně jako ovce z různých stád i různých kontinentů máme pořád mnoho společného, tak jako každá ovečka má vlnu, nohy, dělá bééé a lidi ju maj rádi. Chci poprosit všechny vás, co pojedete do Prostějova i jako řadoví účastníci, abyste nám s propagací pomohli. Můžete si za námi přijít pro letáčky, budeme moc rádi, když k nám přivedete i celé sbory. 

A celé to ještě uzavře příští víkend Dancerevo v Brně, taneční večer, na který vás všechny taky moc zvu. Bude to za odměnu za to, o čem píšu v následujících řádcích. 

A teď to nejdůležitější, a proč to vlastně všechno píšu

Tyhle dva nadupané týdny potřebují, aby každý z vás, ty, ty i ty tam vzadu i ty, kterému patří ta noha co vykukuje zpoza sloupu, za kterým se snažíš schovat, aby každý z vás, kdo se do některé z těchto propagačních akcí zapojí, i každý z vás, kdo se nebude moci ničeho zúčastnit, protže prostě nemůže, i každý z vás, kdo se tomu dobrovolně vyhne větším či menším obloukem, doprovázel všechny tyto činnosti svou přímluvnou modlitbou u Pána, aby nám všem seslal potřebné dary svého Svatého Ducha k této činnosti. Aby On sám byl stále uprostřed všeho toho dění, abychom nezapomínali pro Koho se to vše děje. Abychom byli dobrými zvěstovateli radostné zprávy o signály.cz i o Kristově vzkříšení a našem vykoupení. Moc tedy prosím o vaši modlitební podporu, bez které se to jinak celé sesype jak domeček z karet.

Přijď, Duchu Svatý, naplň srdce svých věrných a zapal v nich oheň své lásky. Sešli svého Ducha a všechno bude stvořeno a obnovíš tvář země. Bože, ty nám sesíláš svého Ducha, aby nás osvěcoval světlem pravdy; dej, ať nám tato jeho pomoc nikdy nechybí, abychom se dobře rozhodovali a správně jednali. Amen.

Pokud se chcete zapojit do pravidelné modlitební podpory signály.cz můžete tak učinit zde (tímto také děkuji Ferencovi nejen za správu této aktivity, ale i za jeho službu na poli diskuzí, které se až do nynějška příkladně věnoval).

A díky také vám všem :-)