Česká biskupská konference vyjádřila nesouhlas s návrhem novely zákona o specifických zdravotních službých. O co hlavně jde.

V současné době, když chce být neplodná žena pomoci asistované reprodukce uměle oplodněna, musí být vdaná nebo žít s partnerem. Jinými slovy má mít k sobě chlapa, který bude dítěti otcem.

Návrh novely zákona však předpokládá, že uměle oplodněny by mohly být i ženy, které žijí samy. Což je mimo jiné v rozporu s mezinárodní Úmluvou o právech dítěte (znát své rodiče a mít od nich péči).

Jsem, stejně jako naši biskupové, přesvědčený, že každé dítě potřebuje tatínka i maminku. A toto mé přesvědčení nevychází z nějakého moralismu, ale z mé osobní zkušenosti, kdy jsem několik let vedl na jednom z brněnských sídlišť skupinu nejmladších skautů - vlčat, a zčásti též světlušek, a z těchto dětí byly cca 2/3 z rozvedených rodin, a ta újma, kterou dětem způsobil rozvod rodičů (tzn. většinou život bez tatínka, max. nějaké návštěvy, víkendy) byla zcela zjevná a důsledky rozvodu se negativně projevovaly každou chvíli. Rozvod je smutná událost, které se bohužel ne vždy dá zabránit a která má pro děti silně negativní dopad. Podobně, jako je smutné, když malému dítěti jeden z rodičů zemře a ono se stane polosirotkem. Je to tragédie, se kterou se musí rodina smířit. 

Proč bychom ale měli úmyslně "vyrábět" smutné polovičaté rodiny bez tatínků!? Proč by měly děti trpět za to, že jejich maminka si je pořídila bez tatínka? 

Umělé oplodnění není umělý kolenní kloub, ani zlatý zub nebo liposukce, není to nic, na co by měla každá žena právo. Asistovaná reprodukce je tu proto, aby pomáhala PÁRŮM, které nemohou mít děti, a ne ženám, které chtějí dítě bez chlapa.

Nehledě na to, že tak ty ženy často jednají ze sobeckých důvodů. Jak se dokáží ty ženy zříci svého pohodlí pro dítě, když se nedokážou zříci svého pohodlí pro společné soužití s mužem? Není divu, že hlavní lobbing zde dělají feministické organizace. Dítě však nemá být dárkem pod stromeček pro ženu pro její potěšení a uspokojení, není komerční produkt, který si žena přijde nakoupit do reprodukční kliniky.

odkaz na celý článek 

odkaz na prohlášení biskupů