Primátor města Brna Roman Onderka se spolu s tajemníkem MMB Pavlem Loutockým  pracovně setkali s třinácti zástupci církví působících v Brně. Mezi účastníky setkání byli například za Židovskou obec v Brně její předseda Pavel Fried, za Biskupství brněnské Václav Slouk, Církev řecko-katolickou reprezentoval její děkan Josef Blaščák, Augustiniánské opatství na Starém Brně opat Lukáš Evžen Martinec, Apoštolskou církev František Apetauer, Církev pravoslavnou protojerej Josef Fejsak atd. Hlavním tématem setkání byla diskuze o spolupráci města Brna a jednotlivých církví.

„Řekli jsme si, že si vzájemně pošleme možnosti různých projektů, kde může dojít ke spolupráci mezi městem Brnem a církvemi. Ty projekty by měly oživit město Brno ve vztahu například k turistům. Zároveň existuje jistě mnoho prostoru, kde může být město Brno aktivnější v pomoci například propuštěným či chudým lidem tak, aby dostali novou šanci," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

 „Po přivítání všech přítomných pan primátor Roman Onderka deklaroval ochotu spolupráce města Brna s církvemi, které působí v našem městě. Vzájemnou spolupráci vidí jako nutnost, zejména v dnešní době, kdy většina lidí, na základě chmurných ekonomických prognóz, vidí budoucnost spíše pesimisticky. V této době je ještě více než kdykoli dříve dobré učit a orientovat lidi na jiné hodnoty, než jsou pouze peníze. Současnost a blízká budoucnost bude také vyžadovat skutečnou solidaritu se všemi potřebnými, což má být pro církve prioritou náplně jejich služby. Od církví se již neočekává jen ´přežívání´, ale vzájemná spolupráce se všemi lidmi, kteří chtějí spolupracovat pro dobro druhých a na ozdravění naší nemocné společnosti. Oblastí, kde církve mohou pracovat, je mnoho. V diskuzi zazněla např. otázka seriózní služby církví v brněnských nemocnicích, nebo také potřeba a formace mladší generace k plnohodnotnému lidskému životu, jenž obsahuje i duchovní dimenzi projevující se v každodenní ochotě konání dobra. Z ducha setkání pak bylo zřejmé i to, že společnost již nezachrání a nepřesvědčí pěkné řeči, ale konkrétní činy pomoci," konstatoval starobrněnský opat Lukáš Evžen Martinec.

pramen: http://www.brno.cz/index.php?nav01=35&nav02=4008&nav03=15169