Občas se člověku stává, že na něco sám nestačí a potřebuje s něším pomoci. Mně se toho teď nashromáždilo trochu víc, a proto vás chci v tomto příspěvku všechny vyzvat ku pomoci a spolupráci.

Začneme věcí ryze osobní, se kterou spojíme soutěž :-) Od svého rozlučkového setkání mám nového kamaráda, který mě doprovází po celý čas tady v Polsku (a jiné věci jsem si z tama sem přivezl a ještě jednou za ně všechny velké díky). Je to můj kamarád hrošík, kterého jste měli možnost vidět někteří na živo, ostatní se na něho můžete podívat teď tady nebo taky třeba tu a tu.

Jenže tendle kamarád hrošík, ještě stále nemá žádné jméno a mě porád nic kloudného nenapadlo, jedině že by se jmenoval Štěnedršit, ale to slovo s ním nemá nic společného;-) Další z věcí, kterou jsem si přivezl a která mě s vámi doslova spojuje, je můj notebooček, kterého bych také rád nějak pojmenoval. Prohlédnout si ho můžete tady. Po vzoru bazalky a vysavače (který na svůj název stále ještě čeká), tedy vyhlašuju konkurz pro nová jména pro mého hrošíka a noteboočka. Jména mohou být ženského, mužského i středního rodu;-) Navrhovatel vítězného jména pro jednoho z těchto mých kamarádů obdrží jako odměnu některý z typických polských produktů, takže neváhejte, je to jedinečná příležitost:-)

Postoupíme k výzvě signálské;-) Ta už bude bez soutěže;-) Jak všichni víte, zanedlouho se konají diecézní setkání mládeže, v ostravsko-opavské diecézi děkanátka, a bylo by moc krásné, kdybyste vy všichni na nich mohli setkat také se signály. Víte taky, že tam bude příležitost k vyzvednutí objednaných triček signály.cz a další věci, signálské stánky zkrátka určitě budou stát za návštěvu:-) Jenže, aby to všechno takhle klaplo, je třeba také aby někteří z vás se vzdali části své účasti na diecézku a provoz stánků zajistili. A nejen zde pochopitelně. Příležitostí k setkáním se signály a k jejich propagaci bude ještě spousta. A proto pokud máte zájem se stát aktivními spolupracovníky propagace ve svém regionu (a jste autorizovaní, starší 15 let), přijměte pozvání do týmu spolupracovníků propagace. Stačí kontaktovat některého z krajských koordinátorů, jejichž seznam je zde.

Dále tu máme dvě výzvy celospolečenské, aneb bych rád upoutal vaši pozornost ke dvěma projektům, které jistě za vaši pozornost stojí a byť i jen prostým vyjádřením své podpory těmto projektům jim můžete pomoci k úspěšnému dosažení cíle. Oba projekty jsou totiž do značné míry postavené na šíření od kamaráda ke kamarádovi. Jednak to je projekt Bible21: nový překlad bible do současné češtiny, jehož šíření je základním nástrojem evangelizace a šíření Radostné zvěsti jako takové. Podporu můžete vyjádřit zde na signály.cz.  -  A pak je to projekt Ploty, který nás prosté občany vyzývá k aktivnímu přístupu k eurovolbám. Nebuďme pasivními konzumety volebních kampaní za miliony, ale sami přispějme svou pomocí k tomu, aby naše zájmy v Evropském parlamentu hájili křesťanští politici. I když jsme mladí a nemáme třeba možnost se přímo do projektu Ploty zapojit, můžeme o něm mluvit s těmi, kteří tuto možnost mají a můžeme mu také vyjádřit podporu v tomto fandícím společenství na signály.cz. Veškeré informace o projektu jsou k dispozici zde na signály.cz. Právě teď, kdy celý národ po ztrátě důvěry vlády je politikou znechucen, je nanejvýš třeba nemlčet a vyjádřit podporu těm, kteří si ji zaslouží.

A úplně na závěr to bude výzva jaká? Ano, správně, na závěr přijde výzva nejdůležitější a sice výzva duchovní:-) Každoročně jsem potkával v postní době různé přátele a kamarády, nebo i mě samotného to některý rok potkalo, že tváří v tvář nadcházejícím Velikonocům jsem zjistil, že jsem vlastně za celou postní dobu na sobě nijak nezapracoval, nikam se neposunul. A tak chci vás všechny , co jste v takové situaci letos, povzbudit, abyste dřív než přijdou diecézka a Svatý týden se rozhodli věnovat kus času Bohu, své vlastní duchovní obnově. Zastavit se ve shonu všednosti a každodennosti, prožít opravdově pobožnost křížové cesty, udělat si čas na dobrou svátost smíření, zastavit se před tváří Spasitele při adoraci, vždyť máme tolik možností jak zajet v postu na hlubinu. Tak nemarněme čas a vzhůru do toho:-)