Pouť. Když uslyšíme tahle slova, někomu hned naskočí pupínky, jak si představí babičky v krojích zpívající tahavě ohrané kancionálovky, jinému se seběhnou sliny při představě koláčků, vína a pečeného masa, dětem se zatočí hlava z celého těšení na kolotoče a dalšímu se vybaví těžký batoh narvaný konzervami a další výbavou k přežití survivalu.

Pouť. Dnes je to pro mě slovo, které si mi vybaví, když si vzpomenu na setkání mládeže v Lednici v centru Polska. Pouť je spojená s cestou, s cestou na místo, na kterém můžeme více zakusit přítomnost Boha v našem životě. Takovým místem tentokrát pro mě a mé přátele byla teď Lednická pole. Pouť je cesta za Kristem. Nikoli tedy stání na místě, ale cesta, učinění kroku kupředu. Opuštění starého a rozhodnutí pro nové. Pouť je setkání. Setkání s přáteli a celou církví oslavující Boha jedním hlasem. Setkání s Bohem samotným uprostřed své církve. Setkání s Kristem v mém srdci, setkání ve svátostech. Pouť je oběť. Dar z lásky. Bezeslovné vyjádření mojí lásky k Bohu. Každým krokem, každou kapkou deště, třesotem zimou, zakručením v břiše a vyprahlými ústy, píchnutím v zádech a otlačenýma ramenama, vším vyznávám, že Ty mi za to, Bože, stojíš. Pro Tebe půjdu až na kraj světa. Tolik Tě miluji, že se Ti celý dávám a nehledím na bolest a útrapy poutě i celého života, jak je mi dobře v Tvé blízkosti.

Vzletná slova? Snad. Nečiním si nárok tu svědčit o naplnění těchto slov na naší pouti do Lednice, ale přeci jen snad alespoň trošku jsme naplnili naši touhu po obnově našeho rozhodnutí jít za Kristem, touhu po Jeho bízkosti. Touhu po obnovení tváře naší země.

Setkání v Lednici bylo pro mě, a věřím, že snad i pro velkou většinu účastníků, velkým povzbuzením, že na své pouti za Kristem nejsem sám, že boj pro rozhodnutí pro Krista svádí spolu se mnou další tisíce mladých, všichni sjednoceni ve stejné touze:

Jakou ohromnou sílu měly a mají tato slova prosté modlitby člověka. Přijď Duchu Boží a obnov nás! Vyznání člověka, že sám na to nemá. Nedokážu sám dojít až za Tebou, proto prosím přijď Ty za mnou. Nedokážu sám najít síly, abych sám obnovil své rozhodnutí pro Tebe, proto Ty mě prosím obnov. A Duch Boží slyší, přichází a obnovuje. Celý polský národ je toho svědkem, je svědkem síly těchto slov prostého člověka volajícího k Bohu, která vyslovil papež Jan Pavel II. při své první papežské pouti do vlasti v roce 1979 po svém zvolení:

(prvních čtyřicet vteřin)

 

Průběh návštěvy mých přátel a celého setkání můžete vytušit ze dvou fotoalb, která dokumentují tento požehnaný víkend:

Tento článek se váže k setkání mládeže, které má zde svůj profil na signály.cz. Pro účastníky kteréhokoli z ročníků lednického setkání je založeno toto společenství.

 

Mnozí jste možná čekali, že se tu dočtete, co jsme celý víkend dělali a jak jsme setkání v Lednici strávili... nemusíte být zklamaní, protože moc krásná čerešňa o celém víkendu spadla na blog evulky. A o setkání také napsal svůj příspěvek Angelar, takže zvu k přečtení:-)

 

Subjektivní výběr lednických písniček z mých i jiných nahrávek zde na youtube (klikni na Přehrát všechna videa).