Jedním z nejtvrdších úderů komunistické moci proti církvi byla takzvaná Akce K, zaměřená na likvidaci církevních řádů a kongregací. Oficiálně se Akce K jmenovala "Návrh na konečnou reorganizaci řádů", šlo však o jejich cílenou likvidaci. Jedná se o události noci ze 13. na 14. dubna 1950, kdy komunisté prostřednictvím akce StB, označené písmenem K (kláštery), násilně zabrali všechny mužské kláštery v Československu a řeholníky pozatýkali a internovali. Potom přišly na řadu kláštery ženské.

 


 

Smutné šedesátileté výročí připomínají i některá média. Zajímavé články k přečtení, které vysvětlují podstatu akce a zároveň uvádějí konkrétní příklady jsou třeba zde:

  1. http://zpravy.idnes.cz/knezi-ukryvas-zbrane-pujdes-s-nami-pred-60-lety-stala-stb-hlavu-cirkvim-1ek-/domaci.asp?c=A100413_133907_domaci_jw
  2. http://www.ct24.cz/domaci/85581-akce-k-zlikvidovala-pres-200-klasteru/

Nebo třeba regionální články, jako z naší plzeňské diecéze:

  1. http://www.ct24.cz/regionalni/86979-plzen-vzpomina-na-akci-k/

Další odkazy můžete přidat do komentářů, díky.

Mezi oběti této zločinné akce patřily kromě samotných klášterů také řeholními řády provozované církevní školy a mezi nimi i brněnské Biskupské gymnázium, fungující mezi lety 1947 a 1950 pod patronátem jezuitů. O průběhu akce K na škole si můžete přečíst zde:

V roce 1947 zahajují opět jezuité svoji pedagogickou činnost v Brně, aby navázali na staré a osvědčené tradice svých předchůdců. Byla jich hrstka (9 kněží, 5 scholastiků, 3 bratři) jen 17 nadšenců. Jejich práce se začala zdárně rozvíjet, až byla násilně přervána v osudné noci ze 13. na 14. dubna 1950. V oné noci byli zatčeni všichni řeholníci a bylo jich téměř 3000. Již předtím v odporně sehraném procesu, který se konal v Praze od 30.3. do 4. 4. 1950, někteří představitelé řeholí byli souzeni, mezi nimi i otec provinciál jezuitů P. František Šilhan na 25 let odnětí svobody, P. Adolf Kajpr S.J., redaktor "Katolíka" na 12 roků, P. František Mikulášek na 9 roků, atd.
Násilné ukončení práce na gymnáziu popisuje očitý svědek události, tehdejší generální prefekt ve studentském konviktu, P. Josef Sukop S.J.:
"Vracel jsem se ze čtvrteční schůzky filmařů-amatérů. Když jsem se blížil k areálu biskupského gymnázia, měl jsem nepříjemný pocit, že se něco podezřelého děje ve Willsonově lese, který z jedné strany sahá až k budově. Mimovolně jsem zrychlil krok a pocítil malou úlevu, když jsem za sebou uzamkl hlavní vchod. Chtěl jsem se ještě před spaním domodlit breviář, nešpory i kompletář. Sotva jsem ale otevřel knihu, zaslechl jsem před budovou dupot většího množství lidí a hned nato někdo zvonil jako člověk opilý, zuřivě a dlouze. Napadlo mne, že to budou asi studenti vyšší hospodářské školy, kteří u nás provizorně bydleli. Ti se totiž dost často vracívali hlučně z večerních představení kin a divadel, ale i z hospod. Ach ten alkohol, povzdechl jsem si, vzal klíče a šel otevřít bránu. Sotva jsem ji ale otevřel, namířily na mne dvě hlavně samopalu: zelené uniformy SNB vylučovaly pochyby o jejich účelu. "Nehýbat se," štěkl na mne takový kozí hlas, že bych se asi s chutí zasmál, kdyby to nebylo tak tragické. Mezitím se kolem mne hrnulo do budovy hejno estébáků a jim v patách milicionáři. Pistole v jejich rukou dokreslovaly přepad. Obsadili vchody internátu a vtrhli do pokojů jednotlivých kněží. Většina z nich už spala. Táhlo na půlnoc. Jen P. Němec ještě studoval. Zařvali na něho od rozkopnutých dveří: "ruce vzhůru" a když se na ně od stolu udiveně koukal přes své brejličky a nezvedal své paže, cvakly pojistky pistolí. Pak ho důkladně prošacovali, jakoby to byl nějaký sprostý zločinec nebo přinejmenším cvičený terorista. Všichni členové řeholní komunity včetně nemocných se museli narychlo obléct, nesměli si vzít nic ze svých věcí, sehnali nás do jídelny, kde nám přečetli jakési "vládní" usnesení, v němž nás brali v ochranu před "hněvem lidu". Pak nás nacpali do autobusu a odvlekli."
Tím se komunisté zmocnili budovy na celých čtyřicet let. Nejprve v ní umístili vojenskou školu Jana Žižky a posléze ji předali Vysokému učení technickému, stavební fakultě, která objekt užívala do roku 1991.

zdroj: www.bigy.cz