Tématy měsíce nás redakce signály.cz mimo jiné také vybízí, abychom napsali svůj pohled na věc. A proč tedy ne zrovna i u tématu politika - volby:-) (podotýkám, že na signály.cz mám na starosti zcela jiné věci než témata měsíce). Jako příslušník polistopadové generace, jsem zastáncem toho, že člověk se nemá stydět za svůj názor a nemá se bát svůj postoj prezentovat. Vážím si každého, kdo se nebojí hovořit i o svých politických názorech a stranické preferenci. Na druhou stranu se i docela bavím, jakožto prozatím celoživotní nestraník, pokusy o skrytou (hlavně nenápadně;-)) agitaci některých jiných uživatelů na signály.cz, ať už je k tomu vede příbuzenský vztah k některému z kandidátů nebo vlastní členství v některé straně. A že o střety křesťanských demokratů s topáky (i když početně zastoupené skoro jen yettim) není  na signály.cz nouze:-) Jak je to krásné, že se takto svobodně můžeme vyjadřovat a diskutovat (byť někdy i ostřejším tónem), co by za to daly generace před námi.


Takže pokud to někoho zajímá, tak já budu volit, podobně jako v jiných volbách, stranu KDU-ČSL. Pokusím se trochu shrnout argumenty nebo třebas i jen dojmy, které mě k podpoře této strany vedou a naopak mě brání preferovat Topku, které podpoují i někteří signálníci či mí přátelé.

Co se mi líbí na KDU-ČSL

  1. Její základ netvoří politické vedení, ale široká členská základna, která netvoří jen pasivní štafáž platící členské příspěvky (jako u KSČM), ale má sílu aktivně ovlivňovat celostátní politiku. Zmiňme například tzv. Javorovou revoluci, vzešlé od lokálních politiků a řadových členů, která přiměla k rezignaci Miroslava Kalouska, po té, co chtěl jít do vlády s podporou komunistů. Ve které jiné straně by tohle členská základna mohla dokázat? I ODS si vyřešila výměnu Topolánka za Nečase jen v rámci jednání svých stranických špiček. Líbí se mi rovněž početná a schopná základna Mladých křesťanských demokratů, která svědčí o dobrých vyhlídkách strany do budoucna. Silná členská základna je zárukou programové stálosti strany (prorodinná politika, křesťanské principy, podpora venkova) i v době, kdy vedení strany udělá nějaký úlet a je třeba je vyměnit.
  2. S KDU-ČSL mám velmi pozitivní zkušenost z místní brněnské a krajské jihomoravské politiky. Vím, že sliby lidovců nejsou jen sliby. Například mohu věřit jejím slibům v boji proti hazardu, protože vím, že místní brněnští lidovci bojují aktivně proti hazardu i v místní brněnské politice. Mohu věřit volebním slibům o podpoře rodiny, protože Jihomoravský kraj v čele se Stanislavem Juránkem pro rodiny udělal v kraji nemálo (zmiňme alespoň velký projekt Rodinných pasů).
  3. Osobně znám kandidáta Davida Macka, z různých setkání i další jihomoravské politiky v čele se Stanislavem Juránkem. Vím, jací jsou a co od nich mohu čekat. Na Davidovi Mackovi vysoce oceňuji jeho stání si za svým názorem, třebas i navzdory spolustraníkům (zvláště když jde o názory, které máme stejné :-)). Kandidáti KDU-ČSL jsou v naprosté většině slušní lidé nezatížení jakýmikoli skandály, osobními spory nebo korupčními kauzami. Pokud takoví ve straně byli, dnes už do poslanecké sněmovny za KDU-ČSL nekandidují. Velmi pozitivně hodnotím obměnu kandidátek KDU-ČSL. Nejen z důvodu odchodu k Topce, ale i z pochopení nutnosti obměny "starých páprdů", je na předních místech současných kandidátek KDU-ČSL jen 5 dosavadních poslanců, zůstali jen ti, kteří prokázali pevné zakotvení v programu KDU-ČSL a schopnost si za jejím program stát a aktivně jej prosazovat. Pragmatičtí kompromisníci a dlouholetí vysloužilci odešli nebo jich zbývá jen pár.
  4. Sdílím programové priority KDU-ČSL. Stejně jako KDU-ČSL i já chci, aby příští poslanecká sněmovna podporovala rodiny s dětmi (je šílenstvím, že dnes je ekonomicky výhodnější mít děti mimo manželství a rodí se jich tak celá třetina!), i já chci, aby příští poslanecká sněmovna zatočila s hazardem a všudypřítomnými hernami a VLT, i já chci, aby sněmovna bojovala proti drogám, kouření a alkoholismu (zejména s důrazem, aby nepřibývali další závislí), i já chci společné zdanění manželů, i já chci více peněz z daní do rozpočtu obcí a měst, i já chci transparentní pravidla pro výběrová řízení, i já chci, aby adopce byla dostupnější pro manžele a nedostupná pro nemanžele, i já chci, aby nebyla připuštěna možnost eutanázie a podmínky pro potraty nebyly liberalizovány, i já chci podporu pro volnočasové aktivity dětí a mládeže a školy, do kterých se nebudu muset bát své děti posílat, i já chci mnohem větší podporu hospicům, i já chci lidovci navrhovanou úpravu poplatků ve zdravotnictví, i já chci, aby dávky dostával jen ten, kdo se nevyhýbá práci a posílá děti do školy, i já nechci Turecko v EU, i já chci, aby církvím bylo vráceno nebo nahrazeno to, co jim bylo ukradeno atd. atd. Zkrátka KDU-ČSL je mi programově nejbližší a neexistuje strana, která by mi mohla nabídnout větší podporu tomu, co si myslím, že je dobré.

Co se mi nelíbí na KDU-ČSL

  1. Zbytečně vyhrocená kampaň vůči Topce, i když je logická, vzhledem k tomu, že Topka je jejím největším konkurentem. Důležitější než špatný program Topky a špatní kandidáti Topky je ale přece dobrý program KDU-ČSL a dobří kandidáti KDU-ČSL, což je třeba prezentovat.
  2. Nelíbí se mi, že předsedou strany je momentálně Cyril Svoboda. Ale respektuji, že v pokalouskovské a počunkovské éře byla jeho volba jedním z mála rozumných řešení. Naštěstí už v KDU-ČSL dorůstají noví celostátní lídři z regionů (Stanislav Juránek, Roman Línek, Pavel Svoboda, Pavel Horák, David Macek, Věra Luxová...), takže jsem v této věci optimista. Rovněž bych byl radši, kdyby v čele strany byli lidé z regionů silné členské a voličské základny, tedy z Moravy a východních Čech, jen tak může politika KDU-ČSL dobře reflektovat názory členů a voličů.
  3. Nelíbí se mi mediální obraz strany, jako strany, která zuby nehty bojuje o to, aby se dostala do sněmovny. Je třeba více sebedůvěry. V tomto ohledu podporuji Stanislava Juránka, který rád připomíná, že v krajských volbách měla na Jižní Moravě KDU-ČSL v předvolebních průzkumech 11 % a nakonec získala 24 %. Nejsem příliš spokojený s prezentací programu a kandidátů na webu, člověk těžko hledá to, co by mělo být okamžitě na očích.
  4. Negativním aspektem síly členské základny, je určitá nejednotnost. Přestože po odchodu ekonomicko-pravicovo-pragmatického křídla do Topky se nejednotnost strany snížila, pořád bude strana vnitrostranickými spory zatížená.

Co se mi líbí na TOP09

  1. Vysoká míra sebevědomí, ačkoli osobně vůbec nevěřím, že dosáhne takových výsledků, jako udávají průzkumy, podobně jako tomu nevěřím u Věcí veřejných. Dokáží však vystupovat s takovou jistotou, že v tomhle národě skoro nikdo nepochybuje, že ministrem financí bude v budoucí pravicové koaliční vládě Kalousek a všechna média se už teď k Topce chovají jako k parlamentní straně.
  2. Schopnost přesvědčit voliče, aby si mysleli to, co chtějí, aby si mysleli. Ještě nikdy se nestalo, aby se takřka celý národ bál zadlužení země, po kampani jedné politické strany. Pro KDU-ČSL je škoda, že nedokáže vyvolat podobnou celospolečenskou atmosféru o nutnosti zasáhnout proti hazardu nebo o nutnosti podporovat rodiny. (ODS zase umí vyvolávat celospolečenskou potřebu odstranit Paroubka z politiky).
  3. Odvaha prosazovat razantní změny, konkrétně podporuji např. seškrtání výjimek z daní. Zdaleka ne všechny razantní návrhy však za podporu stojí.
  4. Atraktivnost programu i pro nevěřící je plusem. Ale zůstalo v tom programu i něco křesťanského? Je tam vůbec něco, proč by mezi křesťany měla mít Topka větší podporu než třeba ODS?

Co se mi nelíbí na TOP09

  1. To, že stranu (fakticky) vede Miroslav Kalousek, což je osoba, která chtěla menšinovou vládu s podporou komunistů. (Lidovci mu to následně spočítali.) A to před tehdejšími volbami vystupoval ostře proti  spolupráci s komunisty. Jak můžeme věřit, že to neudělá s Topkou taky? I kdyby to byl jediný argument proti TOP09, je plně dostačující, aby pro mě Topka byla nevolitelná.
  2. Neskutečné pokrytectví v prezentaci strany: tváří se, že ji vede Schwarzenberg, ve skutečnosti ji řídí Kalousek. Tváří se, že je stranou nových tváří, ve skutečnosti za ni kandidují staří lidovci, včetně dlouholetých poslanců. Tváří se, že jako jediná řeší zadlužení státu, ve skutečnosti jej řeší prakticky všechny strany ve svých programech, včetně KDU-ČSL, a recept ODS opřený o jejich ESO se mi jeví i mnohem důvěryhodnější. Tváří se jako strana protilevicová, přitom Kalousek jako předseda KDU-ČSL sám podporoval koalici s ČSSD ve vládě Grosse a Paroubka (2003-2006) a sám chtěl uzavřít menšinovou vládu s ČSSD s podporou komunistů. Vyčítá KDU-ČSL její údajný posun doleva, ačkoli program KDU-ČSL je postaven prakticky na stále stejných prioritách a nijak výrazně se po vzniku Topky nezměnil (že se s ním Kalousek ani tehdy neztotožňoval je věc jiná).
  3. Jestliže mám určité nesympatie k Cyrilu Svobodovi, tak u TOP09 mám zásadní antipatii k Miroslavu Kalouskovi (neloajálnost s programem strany, za kterou byl zvolen, otevřené nepřátelství k C. Svobodovi a J. Čunkovi v době, kdy byl v KDU-ČSL, liberální postoj k hazardu, spekulace o náklonnosti k alkoholu, spolustraníkovi vyhrožoval, že mu rozbije hubu...), zásadní antipatii k Pavlu Severovi (otevřený boj proti Čunkovi nejen uvnitř strany, spolustraníka "vyhodil za dveře" z jednání poslaneckého klubu, zveřejnil část Kubiceho zprávy), zásadní antipatii k Ladislavu Šustrovi (z kandidátky TOP09 byl vyřazen po té, co se ukázala jeho ochota jednat o podpoře hazardu výměnou za peníze do pokladny TOP09 od sázkové společnosti, dříve ze státního rozpočtu porcováním medvěda obstarával peníze pro Orla a stal se tak pro mnohé symbolem politiky pro peníze, jakkoli je činnost Orla šlechetná), zásadní nesouhlas s některými názory Schwarzenbergera (lidovci=černoprdelníci, podpora homosexuálů), pochybnost o odbornosti Vlasty Parkanové (schopná "vést" ministerstvo spravedlnosti i obrany). Stranu nelze volit jen podle programu, ale je nutné se také dívat, kdo ten program nabízí a jak lze očekávat, že bude program plnit a jak se bude v politice chovat. Tyto pochybnosti o těchto lidech jsem měl již v době, když byli  (s výjimkou Schwarzenbergera) v KDU-ČSL, a oni byli tím, co se mi na KDU-ČSL dlouhodobě nelíbilo. Chování některých z topkandidátů je pro mě nepřijatelné, nemá nic společného s "miluj bližního svého jako sám sebe". Bohužel je v TOP09 dost lidí, kterým nemůžu důvěřovat, mám obavu, že jejich pragmatismus opět zvítězí nad programovým přesvědčením (nemluvě o přesvědčení křesťanském).
  4. Nemá stabilní členskou základnu. Program strany neutváří její členové, ale Miroslav Kalousek, možná s pár dalšími lidmi, co si zamane, to bude strana prosazovat. Členskou základnu drží pohromadě to, že se jim nelíbilo u lidovců anebo je lidovci mezi sebou nechtěli (a v některých případech asi ani není divu). Plus se k bývalým lidovcům přidali další lidé, kteří ucítili příležitost, ale nikdo o nich nic neví, co chtějí, a nejsou proto zárukou ničeho. Členové netvoří program, ale podporují program Kalouska. Od Topky lze dle mého soudu očekávat úplně cokoli, nedivil bych se i velkým programovým kotrmelcům, pozdějším rozkolům uvnitř strany atp. V programové oblasti TOP09 nenacházím téměř nic, co by odráželo křesťanské hodnoty, její program je skoro výhradně ekonomický. Vláda ale není jen o hospodaření se státními penězi.

Nevím, jak dalece tímto rozpoutám bouřlivou diskuzi mezi mými přáteli i ostatními signálníky. Sepsal jsem jen své subjektivní dojmy, které mě vedou k mému rozhodnutí podpořit KDU-ČSL a nepodpořit TOP09 nebo jinou stranu v letošních volbách. Dost možná se v něčem mýlím, tak jsem otevřen připomínkám a jiným názorům v diskuzi v komentářích, ale nedělejte mi tam z toho zase politickou agitaci (ani žlutou ani od humadoidního tvora z Himalájí;-)) Nejsem člen KDU-ČSL, ani MKD, ani mě k tomuto článku nikdo nepodbízel, jen jsem napsal své přesvědčení, které vychází z mojí znalosti kandidátů a programů stran. Třeba jste se ode mě i dozvěděli něco nového a já se ještě něco dozvím od vás:-)