Na přání blízké osoby jsem se odhodlal, že napíši po dlouhé době nějaký článek na svůj blog. Mám mnoho schovaných témat, některá už 2 roky, například o víře na Moravě a v Čechách, o "naší" plzeňské diecézi, o vztahových tématech, ale pokud má být článek skutečně autentický, tak by neměl lovit téma z archivu, ale psát o tom, co prožívá právě teď:-)

Mnozí z vás vědí, že jsem zakotvil v pracovním procesu na obchodní pozici a obchodní kontakt s firemními klienty se stal mým "chlebem". Není to sice růžové, ale poslední dobou mě postihlo něco ještě úděsnějšího. Obchod se mi napasoval i do osobního života a volného času. Totiž tak. Rozhodl jsem se k postupnému zajištění vlastní domácnosti, abych měl vyhlídku na růžovější budoucnost, pročež jsem se chtě nechtě dostal z pozice prodávajícího i do role kupujícího.


A tak jak senior (jak se správně říká těm lidem na d...) listuji a pročítám hromady letáků, akčních nabídek, projíždím nejrůznější webové stránky, obcházím obchody, fotím si zboží, opisuji cenovky a koukám, kde bych si pořídil nějaký elektrospotřebič, kousek nádobí či větší kousek nábytku. Věřte nevěřte, už se mi podařilo shromáždit na 40 předmětů, které mi budou v mé budoucí vlastní domácnosti sloužit, ale pořád je seznam toho, co mi ještě chybí, stále delší než seznam toho, co už mám. A to netoužím po žádných pitomostech, ale jen po základních věcech k přežití:-D Kdo někdy zařizoval domácnost, jistě mě chápe.

Rád bych se s vámi podělil o pár postřehů nebo i tipů, jak si v takové činnosti počínat:

1) Elektrospotřebiče či jiné věci do domácnosti se nejlépe shánějí v obchodech s potravinami. Takové Tesco, Billa, Interspar, Albert dokáží nabídnout lepší ceny než leckterý specializovaný Elektroworld (zdravím Verčo;-)) nebo Datart. Anebo než většina superlevných eshopů. Jen člověk musí mít trpělivost a štěstí na zboží v akci. Nemám na mysli samozřejmě Tescomikrovlnky a Tescožehličky, ale i značkové zboží Philips atp.

2) Pokud chcete najít zboží v akci, potřebujete leták i osobní návštěvu. Některé zboží v akci je velkým písmem v letáku, ale v prodejně schované v bočním regálu, jiné zboží je v prodejně hned u vchodu s velkou cedulí, ale v letáku chybí. Na jeden zdroj nelze spoléhat. Mimochodem pro elektroletáky doporučuji web www.letaky-akcni.eu

3) Pokud budete chtít více věcí, nakupte je dohromady. Tohle platí zvláště pro eshopy. Například u Tescomy při nákupu v eshopu nad 1000 Kč (a už neplatí, že zboží Tescomy se vyplatí nakupovat v jiných eshopech než u Tescomy) dostanete k nákupu nad 1000 Kč hodnotný dárek a dopravu zdarma. Tím pádem takový nákup předčí všechny kamenné prodejny, kde navíc nemívají kompletní sortiment.

4) Značkové zboží někdy ano, někdy ne. Těžká volba, která zdaleka není jen o penězích. Jsou věci, u kterých vám ani super značka nezaručí dlouhou životnost, např. rychlovarná konvice, u které na značce záleží mnohem méně než na reálných zkušenostech jejich majitelů. Takto jsem koupil konvici za 200 Kč (v akci pochopitelně) od značky, které jinak moc nedůvěřuji. Neočekávám, že konvice vydrží déle jak dva, tři roky, a tuhle mají recenzenti i déle, stále jim funguje a jsou spokojeni. Ušetřené peníze mohu vložit do nákupu zboží, kde mi na značce - potažmo kvalitě a výdrži záleží (pračka, některé nádobí...).

5) Google prozradí všechno, i to, co nehledáte. Našli jste zajímavý předmět ve výprodeji? Zadejte do googlu název výrobku a brzy uvidíte, jestli je výhodná cena opravdu výhodná. Nebo můžete použít přímo srovnávač cen, nejlepší je z mé zkušenosti www.heureka.cz. A když už tam jste, podívejte se i na další věci, co se tu můžete dočíst. Třeba, že eshop s nejnižší cenou, obvykle zboží nemá, nedodá nebo cenu zvedne a je dobré se mu vyhnout. Anebo velmi cenné zkušenosti lidí, kteří daný výrobek mají a používají (souvisí s bodem 4). Také můžete ale narazit na to, že pod jedním názvem se mohou skrývat dva různé výrobky.

6) Něco už někdo koupil, líná huba - holé neštěstí. Tímto nemám na mysli jen to, že je dobré se zeptat svých blízkých, odkud mají tak skvělou vrtačku, kde ji koupili, jak jsou s ní spokojeni a kolik stála. Ale i to, že mnohé věci si různí lidé koupili, a už je nepotřebují, nehodí se jim, a tak je chtějí prodat. Není žádnou ostudou mít věci z druhé ruky, zvláště když vypadají jako nové, jsou za hubičku, nebo se dají třeba natřít, aby jako nové vypadaly. Internetových bazarů jsou mraky a opravdu nemá cenu je procházet jeden za druhým, protože většina prodávajících inzeruje na více webech zároveň, a tak byste koukali stále na to stejné zboží (i když třeba za jinou cenu! - pomůže google). Proto doporučuji se omezit na bazos.cz a případně aukro.cz. Narozdíl třeba od jíných umožňují jednoduché hledání podle místa bydliště (vzdálenost od vašeho PSČ), podle typu předmětu, podle stáří a hlavně ceny. Ale opatrně. Někteří inzerenti jsou trošku sebevědomí a prodávají staré věci za vyšší cenu, než za jakou se dají obdobné věci (třeba ve výprodeji) koupit nové. Vás musí naopak zajímat ti neprotřelí, kteří jsou rádi, že se slušné věci zbaví za pár stovek. Neodkládejte jejich oslovení, za hodinu může být nenávratně pozdě (sbohem koberečku). Překvapivý úspěch můžete mít také s tím, pokud zadáte poptávku po věci, kterou sháníte, a to nejen na inzertní servery, ale třeba i na svůj facebook. Pro trpělivé povahy je možnost hledat v tištěném Inzert Expresu, kde inzerují neinternetoví starší spoluobčané za historické ceny, ale s nimi i banda úchylů.

7) Některé věci nemusíte kupovat vůbec. Buď proto, že je (zatím) nepotřebujete (třeba čajový servis, když máte normální hrnky), anebo proto, že je můžete mít jednoduše zadarmo. Nepřekonatelný je v tomto směru projekt nevyhazujto.cz, kde lidé nabízejí věci (správně jen) za odvoz. Zadarmo tak můžete získat zejména ještě dobře sloužící nábytek, ale nabídka je opravdu pestrá. Nemluvě o tom, kolik skříní a místností mají vaši příbuzní a známí zakramařené věcmi zvanými "tosemůžehodič".

8) Smiřte se s tím, že některé věci supervýhodně neseženete nebo se vám nebudou líbit. Tak jako se prakticky nedá najít pěkné narozeninové přání, které by nebylo plné kýče (kromě drahých ručně vyráběných), tak stejně tak neseženete ideální i jiné věci. Nabídka psacích stolů, jídelních židlí, rozkládacích jídelních stolů, některého nádobí i běžných věcí do domácnosti je neskutečně nepoužitelná, nepraktická, nehezká či drahá. Nezbyde vám než slevit na svých požadavcích nebo přidat na plánované částce, kterou chcete do věci investovat. Anebo obejít opravdu všechny obchody ve městě;-)

10) Vydělejte na tom :-) Pokud budete větší čas trávit na inzertních serverech, dříve nebo později si řeknete, že "když může někdo koupit za takovýhle peníze tohle, to by bylo, abych taky něco neprodal." Se zdravým sebevědomím se tak zbavte věcí, které vám překážejí v uskladnění těch, které kupujete. Já jsem zatím zůstal u knich inzerovaných na aukru a auktivě. Opravdoví fajnšmekři, se můžou pustit i do spekulací a kupovat zboží za hubičku či za odvoz a inzerovat je pak dráž :-D Každopádně, ať už jde o prodej nebo koupi, využijte úspor z rozsahu, multiplikační efekt a zamyslete se nad tím, co potřebují prodat nebo koupit i vaši blízcí. Většinou vám to přinese nějakou výhodu, či slevu, dárek zdarma nebo aspoň společnou úsporu času.

Tak, abych z toho taky něco měl, tak abyste věděli, tak pořád sháním nějaký rozumný psací stůl (zkuste prostě poslat fotku, ta se o hlavu omlátit moc nedá) anebo lépe psací stoly stejné dva. Prima by byla i funkční mikrovlnka, žehlicí prkno, otvírák na pivo a hlavně louskáček na ořechy, bez toho ani rana, ořechy, to je základ.

 

pokud nedůvěřujete aukru, tak pro nákup můžete použít i konkurenta;-) :

aukce online