Rád bych se ještě vrátil k té desetikoruně v košíku z předchozího článku, která je v zásadě stejná v Čechách, na Moravě i ve Slezsku, i když se o tom dá různě špekulovat (viz diskuze na Jendově profilu).

"Pokud jde o sbírku pro církev v Jeruzalémě, dělejte to podle pokynů, které jsem dal církvím v Galacii. V první den týdne nechť každý z vás dá stranou, co může postrádat, aby sbírka nezačala teprve tehdy, až k vám přijdu." (1.Kor 16,1-2) 

"Každý ať dává podle toho, jak se ve svém srdci předem rozhodl, ne s nechutí ani z donucení; vždyť ‚radostného dárce miluje Bůh‘." (2.Kor 9,7)

Pokud bychom vzali za své dodržování starozákonního desátku, které bylo v mnoha křesťanských kruzích zachováno jako dobrý doporučený model, tak by průměrný pracující Čech, Moravan a Slezan z průměrné čisté mzdy měl dát každou neděli pětistovku, aby mu to ročně vyšlo jako 10 % z jeho čistých příjmů (ovšem včetně dalších mimořádných mimonedělních darů církvi). 

A teď tedy ruku na srdce, mladí křesťanští pracující. Můžeme jednou za týden postrádat pětistovku? Za co ji obvykle utratíme? Nebo si ji raději spoříme pro sebe a naše děti na horší časy?

Může postrádat student 10 % ze svých "peněz od rodičů"?