Rád bych vám dnes něco pověděl o wroclawských skřítcích. Jedná se o malé bronzové sošky ve městě, které nejeden návštěvník města začne dychtivě hledat, jen aby je viděl všechny :-) Nejedná se však jen o laciné turistické lákadlo, ale především o vzdání úcty významnému politickému hnutí Oranžová alternativa, které aktivně působilo ve Wroclawi v době komunistické totality v 80. letech.

Toto hnutí založil wroclawský student dějin umění, Waldemar Fydrych, který chtěl vyjádřil svůj nesouhlas s utlačujícím režimem nesvobody a zároveň však neriskovat trest smrti nebo vězení. Mnohé z těch, kdo vyjádřovali nesouhlas s režimem, totiž takový osud stihl a vůdci opozice tak svou činností "jen" plnili věznice. Waldemar přišel na geniální nápad, jak se veřejně postavit proti představitelům režimu, aniž by dělal cokoli, co by si zasluhovalo jít na smrt.

Při jedné příležitosti tak zorganizoval pochod městem žádají osvobození Ježíška. Komunisté Ježíška, jakožto zkažený kapitalistický symbol, zakázali a nahradili jej socialistickou figurou Dědy Mráze. Tento pochod uskutečnil v převleku skřítka. Policie byla bezmocná, převlečené účastníky nelegálního pochodu nezatkla. Fydrych a jeho skřítkoví stoupenci také čelili těžče ozbrojeným policejním silám při rozdávání dámských vložek, zboží, které bylo v obchodech absolutně nedostupné. Za tuhle akci byl zatčen a odsouzen na několik měsíců vězení, ale představitelé moci jej museli znovu propustit, když vyšlo najevo, že celá veřejnost jeho odsouzení vnímá jako nanejvýš hloupé. Proti pitomcům s hloupými klobouky ani celá armáda sovětských tanků nic nezmůže. Klasickým trikem Oranžové alternativy bylo kreslení postaviček skřítků na vrcholek oficiálních kreseb, kterými byly zakrývány protirežimní nápisy. 

V dnešní době se ve městě objevuje každý rok jedna soška skřítka, každý z nich má své jméno (ta budu muset ještě zjistit) a vyjadřuje i určitou charakterovou vlastnost. Najít všechny skřítky cítím samozřejmě i jakou svou povinnost, když tu budu trávit půl roku, takže budu postupně doplňovat tuto fotogalerii

Pokud jsem se v tomto článku dopustil nějaké historické nepřesnosti, tak mě prosím opravte či doplňte.

A na závěr dnešního skřítkovského povídání ještě výzva mým přátelům, kteří ode mně chtěli poslat pohled. Napište mi prosím co nejdříve vzkazem svou adresu. Dnes jsem nakoupil pohlednice a rád bych je odeslal ještě v únoru, protože od 1. března v Polsku zdražuje poštovné;-)