Tento název dostalo sedm lednových dnů (15.-21.ledna) roku 1989. Původně vzpomínková akce k uctění památky sebeobětování se Jana Palacha přerostla kvůli jejímu brutálnímu potlačení ze strany vládnoucího režimu v sérii občanských demonstrací, největších od roku 1969. Proti demonstrantům byli nasazeni příslušníci SNB, včetně pohotovostního pluku, zvaného bicí komando, Lidové milice, vodní děla, psi, slzný plyn, obrněná auta. Stovky lidí byly zmláceny, řada zatčena, někteří v mrazivém počasí vyvezeni do lesů za Prahu.

V neděli 15. ledna ve 14.00 hod. měly být na Václavském náměstí položeny květiny a Vlasta Chramostová měla pronést zamyšlení nad smyslem oběti Jana Palacha. Tomu však bylo násilně zabráněno. Další den se pokusili signatáři Charty 77 - mj. Václav Havel - umístit zde květiny znovu. Byli zatčeni. Proti lidem, kteří se začali na Václavském náměstí spontánně shromažďovat, bylo použito násilí. Náměstí i přilehlé ulice byly obklíčeny SNB a Lidovými milicemi, metro zde nezastavovalo. Brutalita zákroků se míjela účinkem, další den přišli lidé vždy znovu. Vedle hesel: "Svobodu!", "Kde máte ty živly?" se totiž skandovalo "Zítra zase tady!"

Každodenní demonstrace měly vyvrcholit poutí do Všetat k hrobu Jana Palacha. I tu režim nepovolil. Příslušníci SNB kontrolovali všechny příjezdové trasy, aby se žádný z "živlů" do Všetat nedostal.

(podle totalita.cz)

 

Originální videojournal

Výpovědi účastníků Palachova týdne a jeho organizátorů na dobovém videu ZDE na respekt.cz (mně se zobrazuje jen v Internet Exploreru)

 

Televizní pořad Palachův týden na ČT

Režisér Pavel Kačírek se ve svém filmu Palachův týden vrací k lednovým událostem roku 1989, kdy si část společnosti, hlavně mladí lidé, připomínala dvacet let od sebeupálení Jana Palacha. Po letech tak znovu uvidíme dramatické události oněch dnů z konce osmdesátých let, kdy se poprvé naplno, byť v krutých represích, projevily slabiny stávajícího komunistického režimu a odstartovaly se budoucí zásadní politické změny.
 
Vysílá se v neděli 18. ledna ve 21:30 na ČT 2 a v úterý 20. ledna po půlnoci v 01:40 na ČT 2 (ve skutečnosti je tedy už středa).
 
Pořad by měl být následně k dispozici také ONLINE ZDE.
 
 

Televizní pořad Historie.eu Od Palacha k Palachovu týdnu na ČT

Čin Jana Palacha vyvolal již v roce 1969 bouřlivé reakce v celé Evropě. Byl to šok z "neevropského" způsobu Palachova protestu. Za normalizace se totalitní moc snažila, aby Palachova oběť byla na "věčné časy" zapomenuta. Nepodařilo se jí to a protesty občanů během tzv. Palachova týdne v lednu 1989 byly předznamenáním konce režimu.

Vysílá se ve čtvrtek 22. 1. ve 21:00 na ČT 2, reprízy v sobotu 24. ledna ve 23:04 na ČT24 a v neděli 25. ledna v 15:05 na ČT 24.

 

Další články, rozhovory a vzpomínky účastníků v médiích