"Kéž bych byl býval před svatbou věděl.... tak bych se líp připravil, víc si to promyslel, nebo bych se byl vůbec neženil...." - tak přesně takovouhle větu si naštěstí ještě zatím neříkám, ale mnozí ženatí dost možná jo. A abych měl větší naději, že tu větu nebudu muset říkat ani po 28. dubnu, tak jsem sáhl po "povinné literatuře" pro snoubence - knížce s názvem "Kéž bych byl býval věděl..." od autora, jehož jméno Gary Chapman vám asi nebude cizí, pokud jste četli některou z jeho známých knih (např. Pět jazyků lásky, Děti a pět jazyků lásky, Čtyři období manželství, Láska jako životní styl, Pět jazyků omluvy).


Kniha Kéž bych byl býval věděl, však rozhodně není jen další publikací do sbírky pro vášnivé čtenáře vztahové literatury. Právě naopak! Výborně se hodí totiž také pro ty četnáře, kteří nečetli třeba ani Pět jazyků lásky nebo žádnou jinou klasiku. Tahle knížka totiž není ani tak vymezená tematicky, jako spíš okruhem čtenářů. Je určena pro lidi před vstupem do manželství, zasnoubené nebo prostě pro ty, kteří spolu zatím jenom chodí, ale myslí to vážně;-) Nebudou vás tak rušit "nadbytečné" rady neadresované vám, jak to bývá ve většině "vztahových knih", které se snaží zaujmout široké spektrum čtenářů od mladých nevěřících nezadaných až po postarší vdovy seniorky a jsou tak někdy až moc obecné. Toto je kniha jen pro vás, zadané či zasnoubené nebo i novomanžele, a proto se do ní bez problému vejde o to více témat.

Autor zde tedy jakoby vypichuje ze všech svých děl to, co se týká snoubenců a co jim může být prospěšné. Najdete tu kapitolku, která shrnuje umění pěti jazyků lásky pro snoubence, najdete tu kapitolku, která shrnuje umění pěti jazyků omluvy pro snoubence atp. Není tedy již nutné číst celou knihovnu, tady najdete sympatický výcuc, který se vás týká. Témata, kterých se kniha dotýká tedy jsou: láska versus zamilovanost, pět jazyků lásky, vliv rodičů na nás, konflikty a hádky, omluva, odpuštění, role v domácnosti, hospodaření s penězi, sex v manželství, partnerova rodina, duchovní život v manželství, osobnostní rysy. Takže skutečně praktická kniha, ale zase to není příručka na šťastné manželství. Je to spíše kniha, která vás vede k přemýšlení nad vaším vztahem a nad sebu samým, ukazuje příklady na jiných párech a také přímo vybízí si některé otázky prodiskutovat s partnerem (nejlépe před svatbou:-)). Na konci každé kapitolky je totiž veleužitečná část s příznačným názvem K rozhovoru, kde jsou z daného tématu otázky pro vás.

Chci také ještě poznamenat, že navzdory názvu to určitě není jen knížka pro chlapy, ale stejně tak i pro naše drahé polovičky, vždyť anglický název Things I Wish I'd known Before We Got Married se dá stejně tak přeložit jako Kéž bych byla bývala věděla...

Takže konec skepse, že tu řadu moudrých knih nikdy nestačíte přečíst a sáhněte alespoň po téhle jedné! Pro mě byla velmi užitečná, i když už leccos načtené mám. :-) O tom zas někdy příště;-)